dijous, 19 de maig del 2011

PREGUNTES UNITAT 5



1.- Què és el que fa de l’ésser humà un animal diferent?

                L’ésser humà es diferencia de la resta d’animals, bàsicament, per la seva avançada intel·ligència i pel seu caràcter racional. Actuar utilitzant la raó és quelcom que cap altre ésser viu a pogut realitzar, així com disposar d’un llenguatge elaborat per comunicar-nos i transmetre coneixements i experiències a altres. A més, l’ésser humà també es diferencia per crear manifestacions culturals, artístiques i rituals; i per tenir creences religioses i caràcter metafísic, és a dir, actitud cercadora del sentit de la vida.
                La complexitat de la ment humana ens ha fet desenvolupar altres característiques només pròpies dels humans, com el condicionament moral de les nostres accions o els sentiments més profunds i elaborats. La majoria d’aquests s’han establert al llarg dels anys, possiblement, per la constant convivència en societats complexes.


2.- Pensa en situacions en les que tinguem comportaments animals.

                Ens comportem com a animals quan els sentiments i sensacions predominen per sobre de la raó. L’ instint fa que els camins o idees raonables siguin descartades i actuem tal i com ens marca o guia el nostre cos.
                Un exemple clar seria l’amor. Al llarg de la història, l’amor per una dona ha arribat a comportar guerres sanguinàries sense cap mena de raonament lògic. Els reis duien a terme decisions per poder arribar a allò que estimaven o desitjaven, sense tenir en compte les conseqüències que això pugui tenir en no implicats.


3.- Pensa en comportaments d’animals que els facin semblar humans.

                Alguns animals tenen actituds de camaraderia que fan pensar en els que tenim els humans sovint. Sobretot pel que fa a l’ajuda als més propers, als que formen part de la nostra vida. Els lleons, per exemple, estableixen petites manades i s’organitzen en petites societats en les que inclús estableixen jerarquies. En aquestes societats, els animals s’ajuden entre ells si sorgeixen dificultats.


4.- Què volem dir quan afirmem que som animals racionals?

                En dir que som animals racionals, afirmem de forma intrínseca que la racionalitat és la característica més diferenciadora de l’ésser humà respecte la resta d’éssers vius; és a dir, pretenem remarcar el fet que som animals, com a resta, però a més, dotats de capacitat de raonar.
                Ser racional es pot associar ràpidament a pensar, és a dir, a actuar donant o buscant explicacions i arguments a tot el que ens envolta. Aquesta activitat ha estat observada únicament en els humans, i per això podem afirmar que som racionals.


5.- Si la dignitat ens fa humans, com definiries la dignitat humana?

                La dignitat ens fa humans ja que és un dret alienable del que tots nosaltres disposem i que, en el cas de perdre-la, ens fa deixar de ser el que som i, per tant, deixar de ser humans.
                La dignitat, pròpiament dita, és la qualitat moral que no ens permet rebaixar-nos amb facilitat i pel qual una persona no desitja ser ofesa. Així doncs, la dignitat humana es bada en el respecte dels uns cap als altres de forma que ningú se senti malament ni trepitjat.


6.- Pensa en situacions exemplars que mostrin una vida digna i una vida indigna.

                Una situació que exemplifiqui una vida digna no és difícil d’establir ja que, per sort, les nostres mateixes vides ho són i vivim moltes situacions al dia que ens fan sentir dignes. L’estimació que els altres puguin sentir per a un mateix i els detalls que els que ens envoltes ens puguin brindar, per exemple, en són una bona imatge. El fet de sentir-se recolzat i apreciable és quelcom que et fa sentir respectat i et deixa treure de dins la persona que realment ets. Això és portar una vida totalment digna.
                Per contra, trobar una situació que exemplifiqui una vida indigna no està tan al nostre abast o al nostre entorn, cosa que cal valorar i tenir en compte. Tot i així, podem imaginar la vida indigna d’algunes persones que, tot i no ser properes a nosaltres, ens fan sensibilitzar. Es tracta de la gent que no té prous diners com per comprar una casa, roba o menjar. Les persones que han de demanar diners pel carrer o inclús robar per sobreviure han perdut tota la dignitat a causa de la circumstància que els envolta i els delimita les possibilitats.


7.- Llegeix els dos textos que segueixen i extreu les idees principals. Relaciona’ls amb la definició d’ésser humà.

                El primer text parla de la consciència i la descriu. S’hi defineix la consciència com una característica de l’ésser humà totalment necessària per existir com a tals. Segons l’escrit llegit, qualsevol cosa pot passar a no ser res si no ha estat jutjada per la nostra consciència, que n’ha format una imatge. També s’introdueix la idea que la consciència no descansa mai, excepte quan ens desmaiem, morim o somiem, quan la nostra part inconscient s’apodera de nosaltres.
                El segon text parla de la vida indigna que molta gent va patir durant l’holocaust. Ens invita a reflexionar sobre l’anul·lació de la persona que es duia a terme durant aquest període de la història, mitjançant la por, i sobre com se’t pot arribar a fer sentir com a algú gens especial i impropi de totes les característiques i qualitats humanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada