dijous, 14 d’octubre del 2010

Vivim en una realitat artificial?


Vivim en una realitat artificial?



La pregunta ens fa reflexionar sobre si ens adonem que tot el que envolta el nostre entorn es creat per el home. Realment som purs o estem governats per les pautes i decisions humanes?

El que vull expressar amb la fotografia és aquesta realitat. Les flors, una creació de la pròpia natura, es veuen, en aquest cas, fetes per llapisos de colors. Els llapisos de colors representen la mà humana, interferint en una imatge natural com podrien arribar a ser les flors. Aquestes flors també poden expressar el pensament materialista que les persones podem arribar a tenir.

Per últim, esmentar que la fotografia pertany a la exposició anomenada "Temps de Flors" de Girona. Aquesta es una de les moltes mostres de l'exposició.

Sara Julián González

diumenge, 10 d’octubre del 2010

La paraula "felicitat"

Imagina una persona que no coneix la paraula "felicitat". Pot aquesta persona ser feliç?


En la meva opinió sí que pot ser-ho. La paraula que defineix el sentiment de la felicitat no és més que un etiquetatge innecessari. La felicitat se sent sense més. Aquesta persona serà feliç tot i no tenir consciencia de ser-ho. Un nadó n'és l'exemple perfecte. El petit pot ser molt feliç en un moment determinat per la situació que l'envolta i, tot i que no sàpiga què és el que està sentint, ho sent amb la mateixa intensitat que ho pot sentir qualsevol adult amb coneixement de la paraula "felicitat".

Sílvia Gayete i Lafuente

Preguntes clau Unitat 1

EL PENSAMENT COM A PUNT DE PARTIDA

1) Què és pensar?
Pensar és preguntar-se alguna qüestó i tractar de contestar-la per mitjà d'una discussió interna amb tu mateix. Pensar és ser coherent i una ajuda per actuar de la manera més correcta en cada situació de la teva vida. Alhora, pensar és processar informació i assolir-la creant relacions lògiques entre els diferents aspectes de la informació en qüestió.

2) Per a què serveix pensar?
Pensar és quelcom que fem constantment i que és útil per tot el que vivim. Per contestar les preguntes d'un examen es tant necessari el pensament com ho és per decidir qüestions tant vanals com a quina hora anar a dormir, tenint en compte si l'endempa matines, si estàs cansat... Pensar serveix per cometre els mínims errors possibles així com per enriquir-te personalment. Pensar és útil per a actuar de forma raonada i ser conseqüent.

3) Què passa quan algú no "pensa" el que diu, o el que fa?
Quan algú no pensa el que diu o fa, aquest corre el perill de cometre més errors que no algú que actui de forma reflexiva. Si no es pensa el que es fa, actuarem de manera impulsiva i podem ferir, ser ofensius o perjudicar-nos a nosaltres mateixos.


EL PENSAMENT DISCURSIU: PENSAR ÉS PARLAR

3) Creus que "parlar" és "fer"?
Jo no crec que "parlar" sigui "fer" ja que algú pot dir un milió de cops que creu o vol fer alguna cosa, però no fer-la. No sempre el que diem té relació amb els nostres actes i tot i que això és negatiu ja que comporta no ser cohorent, és molts cops real.


EL PENSAMENT ABANS DE LA FILOSOFIA

3) És la religió una forma de pensament mític o màgic?
Més que màgic, mític. La religió explica i es serveix de molts mites i històries hipotètiques per justificar la seva forma de veure la realitat. Així doncs, la religió té una forma de pensament mítica ja que la seva manera de pensar és utilitzant històries i contes.

5) Per quina forma de pensament et decantes personalment?
Jo em decanto clarament pel pensament racional ja que crec que és l'únic capaç de donar respostes verdaderes a fenòmens humans i naturals. És un pensament que demostra i dóna raons de pes a les preguntes que es planteja.

6) Explica alguna superstició que tinguis i analitza-la des del punt de vista racional.
No tinc supersticions de l'estil "mirar als ulls a un gat negre dóna mala sort", però sí tinc un pensament que a primera vista pot semblar supersticiós , però que pot ésser analitzat racionalment. Jo crec que quan fas alguna cosa malament en la vida, et retorna. És a dir, reps algun tipus de càstig per l'error comès que et vol fer reflexionar. La vida, d'alguna manera, et dóna una lliçó d'ètica proposant-te una situació adversa o que desitjaries no patir i que és conseqüència d'alguna mala actuació teva. Això es deu, racionalment reflexionant-ho, a que tots els actes de la nostra vida tenen unes conseqüències. Si l'acte és bo, les conseqüències són bones; però si és dolent, les conseqüències també ho són. És per això que dóna la impressió que són un càstig pel que em fet, un càstig diví (com se sol dir). Realment, però, és una situació que ens hem creat nosaltres per haver fet el que hem fet.

Sílvia Gayete i Lafuente