dimecres, 10 de novembre del 2010

Comparació entre la intel·ligència dels primats i la humana

L'objectiu principal del documental és coneixer de la manera més amplia possible el concepte de intel·ligència. Fins ara es creia que erem la única espècie intel·ligent pero s'ha pogut comprobar que no és així. Els primats també tenen intel·ligència encara que, lògicament, aquesta presenta diferències amb la nostra. 

Considerant que els humans no som els únics éssers intel·ligents, s'ha fet un estudi comparatiu de les dues intel·ligències pretenent ampliar el coneixement d'aquestes. Mitjançant aquest mètode es vol aconseguir conèixer les característiques que presenta cadascuna de les intel·ligències però també els aspectes que manquen en cadascuna. El coneixement més profund d'un fenòmen s'assoleix quan coneixes els aspectes que té i els que no té. És per aquest motiu que l'estudi del procés cognitiu dels primats és estrictament fonamental per a conèixer el procés cognitiu dels humans.

D'aquest documental d'Eduard Punset s'han pogut extreure moltes conclusions:

- La intel·ligència dels primats, a diferència de la nostra, no és acumulativa. Això significa que no acumulen els coneixements de generació en generació sinó que apareixen per generació espontànea. Per exemple, les eines que es fan ells mateixos no les fan perquè generacions anteriors els hagin ensenyat a fabricar-les sinò que les creen des de zero i basant-se en el fet que necessiten una eina per una funció determinada. En canvi, els humans hem anat seguint un procés evolutiu dels coneixements amb la colaboració de totes les generacions. Un exemple clar seria que de una pedra esmolada hem anat evolucionant fins a arribar a un ganivet d'acer inoxidable, passant per moltes transformacions.

- Al igual que els humans, els primats també són capaços de resoldre problemes ja sigui de forma individual o en grup.

- En contra dels prejudicis que hi ha en la societat, els humans no som els únics capaços de fabricar eines ja que els primats també poden crear-ne.

- Els humans tenim consciencia. Som conscients de qui som, de que hem viscut, dels records de la nostra infància, ... Seria molt curiós saber si els primats també tenen aquesta capacitat però encara no hi ha prou mitjans (el llenguatge) per a poder respondre aquesta incògnita.

- Els humans som els únics éssers vius que tenim un llenguatge, una parla. Els altres animals no poden parlar però si que poden comprendre senyals i instruccions i associar-les a una acció, fins i tot durant un llarg període de temps.

-Els primats són també capaços de distingir les aparencies de la realitat. Saben que les aparencies enganyen.

- Tant els humans com els primats entenen els conceptes de l'espai i com moure's en ell i fins i tot hi ha vegades que dominen més l'espai que nosaltres. No obstant, els nens petits no acaben d'entendre els concepte de l'adaptació dels líquids al recipient i el fet que es mantingui el volum; a diferència que els chimpances.

- En alguns casos, els primats són molt més enginyosos que l’home.

- Els primats tenen el sentit de la orientació molt més desarollat que els humans (estudien ràpidament la distribució de l'espai que els envolta).

- Els primats no imiten el comportament dels seus progenitors. En canvi, els nens si (estigui bé o malament el que copien).

- Els primats poden saber el que saben els demés, però no saben el que creuen els demés. En canvi, els humans tenen la capacitat de fer les dues coses: de saber que saben els altres i de saber que creuen. La diferència crucial és que els primats no creuen en els trucs, no saben mentir, no poden entendre que un altre cregui alguna cosa que no és i els humans si que són capaços de tot això.

- La capacitat de deducció que tenen els humans és una característica que la primatologia encara no ha sigut capaç de comprovar si els primats també la presenten.

- Una semblança curiosa és que tant els primats com els humans, de manera innata, s'ajuden entre ells, són cooperatius i comprensius. La diferència es marca quan els humans creixem, ja que la societat influeix en nosaltres i ens fa éssers més egoïstes.



Com a conclusió final diria que els primats i els humans tenim dues intel·ligències de base semblant però amb trets característics diferents.

MARTA BLASCO OLIVER

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada